EL COMPOSTATGE

EL COMPOSTATGE!!!

PER FER COMPOST ÉS NECESSARI:
COMPOSTADOR de plàstic 100% reciclat i reciclable. Seria un contrasentit que fos fabricat amb materials verges!
AIREJADOR DE COMPOST per barrejar, airejar i fins i tot prendre mostres sense obrir cap comporta.
TISORES DE PODAR per tallar les branques petites que s'afegeixen com a material estructurant.
PALA per extreure el compost madur.
BIOTRITURADORA per triturar les branques massa grans que no es poden tallar a ma.
GARBELL per separar les restes més grans o encara no desfetes del compost fi ja acabat.
TERMÒMETRE per controlar la temperatura del compost en les seves diferents fases.
La ubicació del compostador
El compostador domèstic pot estar en contacte directe amb la terra o bé es pot trobar en una base en zones asfaltades o en terrasses.
En el cas d'estar en contacte amb el terra, serà molt positiu per al procés de compostatge, ja que els microorganismes de la natura entraran en contacte amb les restes que es dipositen al seu interior i també per permetre el drenatge de l'aigua sobrant dels vegetals. Cal tenir present que les restes de cuina contenen un 70% d'aigua. Una part d'aquesta aigua l'absorbeixen les fulles seques que cal afegir, però la resta es filtra al terra molt lentament.

Si es fan les aportacions necessàries de cada tipus de material, observant amb compte si s'ha d'afegir més material sec o humit, no s'haurà de regar mai el compostador. No obstant això, a l'estiu serà convenient regar-lo si es veu que en algun moment puntual està molt sec a causa de les altes temperatures ambientals.
En cas que no hagin bastants restes de cuina (activadors del procés), sempre podrem recórrer a un accelerador granulat a base de microorganismes i substàncies orgàniques, que actuen sobre residus vegetals i altres matèries degradables, accelerant la seva descomposició.
Afegir terra inicialment al compostador afavorirà el procés, ja que aquesta terra aportarà fongs, bacteris i altres microorganismes beneficiosos per començar i accelerar el procés de compostatge. No obstant això, no és necessària i es pot començar el procés perfectament sense ella i s'ha de considerar que també ocupa bastant volum i que pesarà molt quan s'hagi de collir el compost.
El compostatge és un procés biològic que és realitzat pels microorganismes (fongs, bacteris, etc.) I altres organismes de major grandària (cucs, petits insectes, etc.). L'activitat dels organismes fa que s'elevi la temperatura dels materials arribant a valors alts que no han de superar els 65-70 ° C.
El compostatge a les diferents estacions de l'any

El compostatge és una activitat lúdica lligada a la jardineria i / o l'horticultura que es pot realitzar al llarg de tot l'any, perquè contínuament es van produint restes orgàniques, si més no els de la cuina en el compostatge domèstic.

La tipologia de les restes que es generen, tant els del jardí, com els de l'hort o els de la cuina, varien al llarg de l'any, en funció de l'estació.

Per aconseguir el millor compost, s'han de mantenir sempre les condicions òptimes del procés, independentment del tipus de restes que es produeixin en cada estació. Per a això, es gestionaran els materials que s'han de compostar de manera que, al llarg de tot l'any, es pugui realitzar aquesta activitat tan gratificant amb senzillesa i comoditat.

Tot el que tingui un hort o un jardí a casa ha observat que a la tardor, i sobretot a l'hivern, en la majoria de les plantes d'exterior s'aturen, si més no aparentment, moltes de les manifestacions característiques dels organismes vius: deixen de créixer, de fer flors, de fer noves fulles o branques, etc. Els arbres caducifolis fins i tot semblen morts quan arriba l'estació freda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.